Over mij

Na een paar keer in Noorwegen rond te hebben gereisd tijdens vakanties wilde ik heel graag de Noorse taal leren, en ik begon met een cursus. Dit smaakte al snel naar meer, naar veel meer, en ik besloot Scandinavische Talen & Culturen te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Noorse taal en cultuur en Deens en Zweeds als bijtalen. Naast de vakken bij Scandinavisch heb ik de minoren Vertaalwetenschap en Arctische- & Antarctische studies gevolgd, en Friese taalvaardigheid als bijvak.

Tijdens mijn studie heb ik met heel veel plezier een jaar in Trondheim gewoond en daar colleges gevolgd aan de universiteit bij de afdeling Nordisk, waaronder norsk litteraturhistorie en dialektologi.

Naast het vertalen geef ik sinds 2006 ook Noorse les. Aan groepen, maar voornamelijk privé. Dit laatste bevalt mij het best, want zo kan ik mijn lessen helemaal aanpassen aan de wensen en het tempo van de leerling. Ik ben geduldig én enthousiast, en breng graag mijn grote liefde voor de Noorse taal op anderen over. Door drukte met vertalen en andere dingen heb ik een tijdelijke pauze ingelast voor het geven van Noorse les; zodra ik hier weer alle tijd en ruimte voor heb, kun je dat hier teruglezen.

Inmiddels kom ik nu zo’n 25 jaar in Noorwegen (met af en toe een uitstapje naar een van de andere noordelijke landen) en beschouw ik het land, door mijn studie, mijn jaar in Trondheim en alle vakanties, als mijn tweede thuis. Ik kom er graag, in alle jaargetijden, misschien zelfs wel het liefst in de winter, en wanneer ik thuis in Fryslân ben probeer ik zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van wat er zich in Noorwegen en de rest van Scandinavië afspeelt aan actualiteiten, ook wat betreft boeken, films en series.

Ik ben in december 1975 geboren in het noorden van Fryslân. Na 15 jaar in de stad Groningen te hebben gewoond, woon ik sinds 2011, samen met mijn man en onze twee katten, in het dorp Oentsjerk, vlak boven Leeuwarden